Teriyaki kan göras på 100 olika sätt, precis som en bolognese så har man sitt egna recept. 
Efter klassiska recept så är basen sojasås med vinäger och socker, där många smaksätter med vitlök eller ingefära. I mitt recept har sojan bytts ut mot ostronsås, jag har smaksatt den med koreanskchili, vitlök och lite sake för att få ett extra punch i glazen.
 
 
 
4portioner, 15min
 
Teriyaki lax
4p á 150g laxfilé 
4dl Ostronsås (jag föredrar Mae Krua)
2msk Socker
2tsk Go chu garu (koreanska chiliflakes, använder du vanliga chiliflakes så ta 1tsk)
2msk Mirin
2msk Sake (jag använde "Dewatsuru Choinama Futsu-shu) 
0,5dl Vatten
2st Solo vitlök
 
 
Nudelwok
250g Äggnudlar
250g Färsk broccoli
50g Vårlök/salladslök
200g Vitkål
1st Spetspaprika
2msk Sesamolja
1,5msk Ponzu (citrussmaksatt soja, går bra med japansk ljus soja och lite limejuice)
Olja
 
Lime och sesamfrön till garnering
 
 
1. Sätt ugnen på grillfunktionen och 250 grader
2. Koka nudlarna efter anvisning på paketet
3. Börja sedan med såsen, hacka vitlöken och koka upp med övriga ingredienser till såsen
4. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och häll på ca 1-2msk teriyakisås på varje laxbit
5. Baka av ca 10minuter
6. Under tiden skär du broccolin i och paprikan i mindre bitar och strimlar vitkålen
7. Woka grönsakerna i lite olja, tillsätt nudlarna, sesamolja och ponzu och låt woka någon minut
8. Skär sedan upp vårlöken till garnering samt några limeklyftor
9. Montera i en djuptallrik med woken i botten, på med en laxbit, garnera med sesamfrön, lime och vårlök, servera resterande utav teriyakisåsen på sidan om. 
 
TIPS! 
Teriyakisåsen går utmämärkt att woka med önskat protein så som strimlat nötkött, kycklinglårfilé eller varför inte använda som dippsås till sushin? 




Lycka till!